sampo kampanja

 

sampo kampanja mobile

 

sampo kampanja C12 pui vehnää

sampo kampanja ohjaamo

sampo kampanja C12 pui vehnää

sampo kampanja C12 pui vehnää

sampo kampanja C12 purkaa kuormaa

sampo kampanja C8 takaisin töihin

sampo kampanja C8 takaisin töihin

Tehokkaalla puimurilla saa sadon korjattua, vaikka poutapäiviä on vähän

Veljekset Petri ja Marko Ronimus

Veljekset Petri ja Marko Ronimus viljelevät Iitissä omia viljatilojaan, mutta koneet ja kuivurit ovat yhteisiä. Käytännössä kaikki pellot ovat viiden kilometrin säteellä kahdella eri peltoaukealla.

Kuiva kevät, viileä kesä ja sateinen syksy ovat aiheuttaneet viljelijöille päänvaivaa. Viljasato on suurimmassa osassa Suomea määrältään hyvä, mutta myöhässä; lisäksi sen korjaaminen on ollut vaikeaa sateiden vuoksi. Syyskuun lopun poutasäät ovat tuoneet puimurit pelloille ja satoa on korjattu niin nopeasti kuin mahdollista.

– Kyllä me saadaan kaikki puitua, ellei talvi yllätä ihan parissa päivässä. Vanhalla puimurilla se ei olisi välttämättä onnistunut. Uuden puimurin kapasiteetti on paljon isompi kuin vanhan ja lisäksi uudella voi puida kosteampaa viljaa kaksoiskelan ansiosta, kertovat veljekset Petri ja Marko Ronimus Iitistä.

Ronimukset vaihtoivat kymmenen vuotta vanhan Sampo Rosenlew 3065:n uuteen Sampo C12:een. Puinnit aloitettiin 11. elokuuta syysrypsillä. Sen jälkeen on korjattu mm. vehnää, ohraa, timotein siementä ja rypsia. 26. syyskuuta puimatta on enää neljännes pelloista, lähinnä vehnää ja rapsia.

– Etenkin ohrassa sato on määrältään oikein hyvä, yli kuusi tonnia hehtaarilta. Kun sato on näin hyvä, niin osa ei mahdu omiin varastoihin, joten se myydään suoraan. Sato myydään Avenan kautta eri toimijoille. Hankkijan kanssa on siemensopimus noin kolmasosalle pinta-alasta, kertoo Petri Ronimus.

Puhdistettavuus, paino ja hinta ratkaisivat

Uuden puimurin tärkein ominaisuus on suurempi puintiteho. Toisaalta uuden puimurin odotetaan olevan luotettavampi, koska vanha oli jo kymmenen vuoden ikäinen, tosin sekin toimi ikäisekseen hämmästyttävän hyvin. Puimuria valitessa loppusuoralla oli kuitenkin myös kilpailevia tarjouksia.

– Tilan eka puimuri 60 vuotta sitten oli traktorilla vedettävä Allis-Chalmers, mutta sen jälkeen on ollut pelkkiä Sampoja ja kokemukset niistä ovat olleet hyviä. Kuitenkin kun uutta puimuria hankitaan, niin tietysti kysytään tarjoukset myös kilpailijoilta, kertoo Marko Ronimus.

– Sampon etuja olivat aiemmat hyvät käyttökokemukset ja erittäin hyvin toimiva huolto. Myös kotimaisuudesta annettiin Sampolle plussaa. Ratkaisevia tekijöitä olivat helppo puhdistettavuus, hinta ja hieman kilpailijoita kevyempi paino, mistä on ollut hyötyä esimerkiksi tänä syksynä. Puhdistettavuus on tärkeää siemenviljan tuotannossa, jatkaa Petri Ronimus.

Maatalousyhtymä Kivelä Juha ja Tuomas

Haminan Turkian kylällä maatalousyhtymä Kivelä Juha ja Tuomas sai uuden Sampo Rosenlew C8-puimurin elokuun lopulla ja sillä alettiin heti puida rehuohraa, -kauraa ja -vehnää. Vaihdossa tilalta lähti Sampo 2035 vuosimallia 2004. Uusi puimuri on tuplasti tehokkaampi ja sillä on puitu tämän haasteellisen syksyn vuoksi parhaimmillaan vain sata mottia päivässä. Enempää ei nyt voisikaan korjata kuivuri- ja kuljetuskapasiteetin vuoksi, varsinkin kun syyskuun lopussa puintipäivän pituus on vain reilut kuusi tuntia aamu- ja iltakasteen välissä. Normaalina syksynä koneella olisi kapasiteettia huomattavasti enempäänkin.

– Nyt on puitu 70 prosenttia pelloista ja varmaan kaikki saadaan ylös. Olisi se saattanut onnistua vanhallakin puimurilla, jos ei olisi tullut mitään takaiskuja, mutta harmaita hiuksia olisi tullut paljon enemmän, kertoo Tuomas Kivelä.

Juha ja Tuomas kivelä Sampo Rosenlew C8 puimurin rappusilla

Tuomas ja Juha Kivelä laajentavat maitotilaansa ja tarvitsevat jatkossa tehokkaan puimurin tuoreviljarehun korjaamiseen. Veljekset arvostavat Sampo Rosenlewin leikkuupuimureiden hyvää huoltoa ja jälleenmyyntiarvoa.

Tulevaisuudessa tuoreviljarehua

Kivelät ovat laajentamassa lypsykarjanavettaa huomattavasti. Tulevaisuudessa puimurilla korjataan todennäköisesti jopa 140-150 hehtaaria tuoreviljarehua kaudessa.

– Tuoreviljahommissa on hyvä olla kaksi kelaa ja vähän enemmän tehoa. Harkitsimme myös C6:ta, mutta hinnassa ei ollut kovin suurta eroa, kertoo Juha Kivelä.

Puimurissa on automaattisesti kallistuva 4,8 metrin leikkuupöytä. Uusi, näytöllä varustettu ohjaamo on paljon hiljaisempi ja ergonomisempi kuin vanha. Myös entistä tehokkaampi silppuri saa kehuja. Tyhjennyskorkeus on neljä metriä ja pöydässä on pikakiinnitys. Renkaat ovat edessä 800-milliset ja takana 560-milliset.

 

Sampon C8 puimuri on tehokkaampi ja hiljaisempi

Maatalousyhtymä Tuomas ja Juha Kivelän Sampo Rosenlew C8 purkaa kauralastia Valtran T234 Versun kärryyn. Talvisin tilan traktoreilla tehdään myös lumitöitä.

– Nelivetoa ei ole, mutta tasauspyörästön lukko on, ja se auttaa tosi paljon. Tällaisena syksynä kyntöanturaa myöten uponnut puimuri pääsee usein itse ylös, mutta toki maalajista riippuen. Jos taas jää kiinni, niin puimuri lähtee irti pahastakin pinteestä yhdellä traktorilla, kun puimurissa on lukko päällä, kertoo Tuomas Kivelä.

Kivelät kehuvat Sampon hyvää huoltoa ja varaosapalvelua. Kouvolan, Harjun ja Lappeenrannan huollot ovat suunnilleen yhtä kaukana, mutta Kivelät käyttävät yleensä Kouvolan huoltoa. Myös koneiden kotimaisuus on tärkeää. Käytännössä lähes kaikki maatalousyhtymän koneet ajosilppuria lukuunottamatta ovat kotimaisia.

 

Lataa Sampo-esite

Valitse, minkä esitteen haluat ladata ja lataa esite syöttämällä sähköpostisoitteesi alla olevaan kenttään

Pyydä tarjous!