salo main

Siementila Salo ja Valtra T254 SmartTouch

Mellilässä Siementila Salo Oy:n on uuden T254 Valtran kanssa töitä tehty huhtikuun alusta. Uusi Valtra hankittiin SmartTouch -kyynärohjaimella, jotta työlaitteet voidaan ohjelmoida traktoriin ja asetukset ovat aina uudestaan muistissa käytettävissä.

 

Mellilään on keväällä toimitettu uusi Valtran T254, jonka mittariin toukokuun puoleen väliin oli ajettu jo 135 tuntia. Kevät alkoi lieteen levityksellä ja nyt traktori on kylvötöissä tälle keväälle hankitun 6-metrisen Pöttingerin vetokoneena. Uudella yhdistelmällä oli kylvöt saatu jo hyvään malliin, kun tältä erää kylvöt olivat päätöksessä ja päivän, kahden päivän kylvöt olivat edessä hieman myöhemmin.

 

Siementila Salo Oy on osa Tilasiemen-ketjua. Tilasiemenen pakkaamot viljelevät itse ja viljelyttävät sopimustuottajilla sertifioitua siementä. Siemeniä aletaan kunnostaa heti kasvukauden jälkeen ja toimituskiireet alkavat siemenpakkaamoilla jo aikaisin keväällä. Vielä toukokuussakin lajittelu ja peittaus olivat käynnissä ja siementä noudettiin varastoista. Sesonki jatkuu joka tapauksessa koko kevään ja silloin kaluston pitää olla kunnossa.

 

Kun Salon tila aikoinaan aloitti vuosia sitten siementuotannon, työvoimana oli Markku ja hänen vaimonsa Päivi. Markku hoiti kylvöt ja Päivi äestykset. Nyt perheen lapset Santeri ja Niilo ovat vastuussa kylvötöistä ja perheen kaksi muuta poikaa Panu ja Lauri sekä Päivin isä ovat peltotöissä apuna tarvittaessa.


DSC 0081

DSC 0076

Kylvökoneen täyttö tehdään turvallisesti ruuvilla. Takana Markku Salo ja edessä Santeri Salo.

Tasainen kylvö

Sertifioitua kylvösiementä tuottavilla tiloilla tärkeää on siemenen puhtaus ja itävyys, siksi myös peltokalustoon on panostettu. Kun alkaa kylvösesonki, päivä pitää käyttää tarkasti hyväksi, koska etenkin savimailla kosteuden haihtuminen on nopeaa ja optimi kylvöaika on lyhyt.

 

Kylvettävä siemen pitäisi saada itämään tasaisesti ja kasvamaan tasaisesti koko kasvukausi, jotta sato valmistuisi lohkolla aina yht´aikaisesti. Tällöin siemenet ovat mahdollisimman tasalaatuisia ja se parantaa itävyyttä.

 

Kylvöpohjan valmistelu kylvöä varten ja itse kylvön onnistuminen on ensimmäinen asia, mikä keväällä pitäisi saada onnistumaan. Täksi kevääksi hankittiin uusi traktori ja kylvökone, joilla tasainen itäminen ei ole ainakaan koneista kiinni.

 

-Pääasiassa maalaji on savea, mutta maalajit vaihtelevat muutamilla lohkolla turpeesta saveen ja hietaan, jolloin vantaiden painatusta päästään muuttamaan nyt kätevästi ohjaamosta ja kylvösyvyys pysyy haluttuna, kertoo Santeri Salo. Tavoitteena vehnän kylvösyvyydeksi on nyt 4-5 senttiä.

 

Valtrat ovat olleet käytössä Salon tilalla jo vuosia. Uusi Valtran T254 varustettiin SmartTouch-kyynärnojaohjaimella, jolloin kuljettaja voi keskittyä entistä enemmän kylvötyön onnistumisen seuraamiseen. Traktori varustettiin automaattiohjauksella ja VRS-tarkkuudella, jolloin kylvörivit saadaan suoraan ilman haukia ja tupla-ajoa. Epätasainen kylvö heikentää myös sadon laatua, jos rivit eivät ole suorassa ja riviväli vaihtelee.

 

Tänä vuonna automaattiohjauksesta oli huima apu, kun pöly peitti ajoittain näkyvyyden lähes kokonaan., kun ajettiin tuulen suuntaan. Merkkarin uraa ei olisi nähnyt ollenkaan, kun monesti hädin tuskin erottui traktorin konepellin etureuna. Näkyvyys oli sankan lumituiskun luokkaa. Automaattiohjauksella kylvörivi tuli yhtä suoraksi kuin pölyttömälläkin pellolla.

 

Päisteessä kylvökone on myös helpompi nostaa ja laskea oikeassa paikassa, kun kylvetty pelto on maalattu kartalle. Tällöin ei jää ainakaan kylvämättömiä paikkoja, missä viihtyvät rikkaruohot, mutta toisaalta ei jää myöskään turhaa tupla-ajoa, mikä aiheuttaa jälleen epätasaista laatua.

 

Kun kylvörivit ovat suorassa ja ruiskutusurat samoin, hoitotöitä on kätevä jatkaa kylvöjen jälkeen.

 

-Ruiskutukset on helppo tehdä, kun kylvöt ovat onnistuneet ja rivit ovat suorat. Tällöin päästään kattavaan kasvinsuojeluun eikä peltoon jää hoitamattomia pesäkkeitä, Markku muistuttaa.

 

-Pientä hienosäätöä yhdistelmään toki vielä tarvitaan, kun nyt kylvön alkaminen ja loppuminen tunnistetaan konetta nostavan ja laskevan hydraulilohkon käytöstä. Samasta lohkosta hallitaan myös vannaspainetta ja etulataa, jolloin maalaus loppuu keskellä lohkoakin, Santeri toteaa.

 

Uusi traktori tuli Saloille huhtikuun alkupuolella ja alkuun traktori oli pyörittämässä lietepumppua.
Lietteen levityksessä pumpputraktorissa SmartTouchin ominaisuuksista ei erikoisempaa hyötyä ole, mutta syksyllä Valtralla taas kynnetään. Kynnössä SmartTouchin kätevästi ohjelmoitavat ominaisuudet pääsevät taas oikeuksiinsa.

 

Kuljettajat ovat erilaisia ja jokaisella on omat mieltymykset. SmartTouchin etu vaikkapa useammalla käyttäjällä ja usealla työkoneella on se, että jokainen käyttäjä voi ohjelmoida ja valita ohjaimet haluamikseen. Tällöin esimerkiksi haluttu virtaus saadaan sylinteriin, jolloin työ käy sujuvasti.

 

Yhtä lohkoa voidaan ohjata myös useammasta ohjaimesta, jolloin järjestelmä mukautuu kuljettajan tarpeisiin.

 

DSC 0088

Santeri Salo kylvöillä.

 

DSC 0091

Valtran SmartTouch-näytöltä annetaan käskyjä lohkoille ja sama näyttö on käytössä ajouraopastimelle.

DSC 0134

Tässä on 350 metrin sivu. Kun lohko on jotakuinkin suorakulmainen, päisteessä tuplakylvö on minimaalista ja se tasoittaa osaltaan laatua. Vinossa päisteessä tuplakylvöä tulee aina enemmän, jollei lohkoja pääse sulkemaan osissa.

DSC 0102

DSC 0104

Kun pölypilvi on sankka, VRS-tarkkuus varmistaa oikean ajolinjan. Merkkarilla seuranta olisi mahdotonta. Markku Salo tarkastamassa kylvötyön jälkeä, kun kylvössä on kevätvehnää ja pelto on kuiva. Tavoite on 4-5 senttiä syvään ja muokkauskerroksen pohjaan. Markku on tyytyväinen yhdistelmään, jolla saadaan tasainen kylvöalusta. Kun maa on liian hienojakoista, vaarana on kuorettuminen, jos sade on rankkaa. Kyseinen lohko on kärsinyt pari viimeistä vuotta kovista sateista kylvön päälle ja maa on hieman huonossa kunnossa, Markku toteaa.

Pyydä tarjous!